torsdag 20 januari 2011

Fiberbullar

Jag tjuvsmakade lite på brödet och det visade sig vara himla gott så här kommer receptet!

Fiberbullar
18 stycken

1 pkt (50 g) jäst
5 dl vatten 37 grader
2 msk olja
2 tsk salt
2 msk brödsirap
3 msk krossade linfrön
2 msk vetegroddar
ca 1.2 l lantbrödsmjöl 4 sädesslag

Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och blanda om. Tillsätt olja, salt, sirap, linfrön och groddar. Arbeta in det mesta av mjölet till en smidig deg. Låt den jäsa ca 30 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Rullar ut den till en längd och dela den i 18 bitar. Forma till ovala bullar och lägg dom på bakplåtspapper på plåt. Låt dem jäsa övertäckta tills de är lätta och porösa, ca 30 min. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.

Grädda bullarna i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är genomgräddade, ca 10 min. Låt dem svalna på galler- utan bakduk om du vill ha knaprig yta, med bakduk om du vill ha mjuk yta.


Jag hade krossade linfrön hemma utan tog istället vanliga linfrön och det fungerade alldeles utmärkt. Ett ganska lätt bröd att göra eftersom degen inte blev så stor och därmed lätt att hantera.
men det var ju lyxigt att inte behöva knåda den själv :) Och jag kan även rekommendera bakunderlägg, det är super och räcker gott och väl istället för att ha ett stort bakbord som både är tungt att hantera och svårt att få plats med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar