lördag 29 januari 2011

Havrebullar

Jag älskar bröd. Jag älskar frukost.
Imorse låg jag och vridde på mig till ingen nytta och tänkte att nybakta frallor till frukost hade ju varit nice.
Sagt och gjort.
Jag bakade, läste GP när bröden jäste. Riktig lyx. Att få GP precis utanför dörren, så himla bra!
Frallorna blev riktigt bra, trots att jag var lite rädd att de skulle bli torra. Men min Krups är ju fantastisk.

Havrebullar
20 st

5 dl vatten
50 g jäst
½ dl olja
1 ½ tsk salt
1 msk sirap
3 dl havregryn
10-11 dl vetemjöl

Värm vattnet till 37 grader.

Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite vatten. Tillsätt resten av vattnet, havregryn, olja, salt, sirap och nästan allt vetemjöl. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.

Låt jäsa övertäckt i ca 30 min.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 2 delar och rulla till en längd. Dela sen varje längd i 10 delar och rulla till runda bullar. Lägg på bakplåtspapper.

Låt jäsa under bakduk ca 30 min.

Värm ugnen till 225 grader.

Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. (Kolla temperaturen. Innertemperaturen ska vara 96-98 grader.).

Låt bullarna kallna på galler.

Mums!


Jag penslade mina bullar med lite kallt vatten innan jag ställde in dem i ugnen för att få en lite spröd yta. Sen när bullarna är inne i ugnen kan man spruta dem med en blommspruta efter ca 2 min också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar