fredag 28 januari 2011

Något hårt och gott

Handboll just nu. Sverige vacklar mot Frankrike. Men för att vi fortfarande ska vara glada över Sverige bjuder jag på något svenskt, nämligen knäckebröd.

Knäckebröd
30 st

25 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 dl vetemjöl
10 dl + 1 dl fullkornsdinkel (600 g + 60 g)
1 msk flingsalt

Smula jästen i en bunke och häll över vattnet som ska vara 37 grader. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, vetemjöl och fullkornsdinkel. Arbeta ihop till en smidig deg.

Låt jäsa 1 timma.

Sätt ugnen på 275 grader.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 30 delar.
Kavla ut så tunnt som möjligt.
Nagga lätt med en kruskavel eller gaffel och strö sedan över flingsalt.

Lägg bitarna på bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 6-8 min.
Låt kallna på galler.

Klart!

Knäckebröd är ju himla gott så varför inte prova att baka eget?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar