Chutneyn passar utmärkt att ge bort istället för en blomma!
Bobotie
4 pers
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olja
1 tsk strösocker
600 g nötfärs
½ tsk kajennpeppar
1 dl russin
salt, peppar
2 dl mjölk
2 ägg
2 tsk curry
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skala och hacka lök och vitlök.
3. Värm oljan i en stekpanna. Lägg i löken och strö över sockret. Stek tills löken är mjuk och gyllenbrun.
4. Blanda den stekta löken med färs, russin, kajennpeppar och 1½-2 tsk salt.
5. Fördela färsen i en ungsform.
6. Blanda mjölk, ägg och curry. Vispa lätt. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. Häll blandningen över färsen.
7. Tillaga i nedre delen av ugnen ca 40 min.
8. Servera gärna med ris samt tomat- och äppelchutney.
Tomat- och äppelchutney
4 pers
- 2 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk olja
- 1/2 dl strösocker
- 1 dl vitvinsvinäger
- 1 chilifrukt
- 2 röda äpplen
- 1 burk hela skalade tomat
- 1/2 dl russin
1. Skala och skiva schalottenlöken. Skala och hacka vitlöken.
2. Fräs löken mjuk i olja i en kastrull. Tillsätt socker och vinäger. Låt koka upp.
3. Kärna ur och hacka chilin. Strimla ingefäran. Skala och tärna äpplena.
4. Lägg chili, ingefära, äpplen och tomater i kastrullen. Låt koka 30 minuter på svag värme.
5. Blanda i russinen. Servera med Bobotie.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar