tisdag 15 mars 2011

Sydafrika nästa!

Nå väl. Så bra ska vi inte ha det. Men vi kan ju drömma ändå. Fast vi smygreste lite till Sydafrika igår. Hur? Jo genom att käka sydafrikansk mat. En bobotie med tomat- och äppelchutney.
Chutneyn passar utmärkt att ge bort istället för en blomma!

Bobotie
4 pers

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olja
1 tsk strösocker
600 g nötfärs
½ tsk kajennpeppar
1 dl russin
salt, peppar
2 dl mjölk
2 ägg
2 tsk curry

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skala och hacka lök och vitlök.
3. Värm oljan i en stekpanna. Lägg i löken och strö över sockret. Stek tills löken är mjuk och gyllenbrun.
4. Blanda den stekta löken med färs, russin, kajennpeppar och 1½-2 tsk salt.
5. Fördela färsen i en ungsform.
6. Blanda mjölk, ägg och curry. Vispa lätt. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. Häll blandningen över färsen.
7. Tillaga i nedre delen av ugnen ca 40 min.
8. Servera gärna med ris samt tomat- och äppelchutney.

Tomat- och äppelchutney
4 pers


  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olja
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 1 chilifrukt
  • 2 röda äpplen
  • 1 burk hela skalade tomat
  • 1/2 dl russin

1. Skala och skiva schalottenlöken. Skala och hacka vitlöken.
2. Fräs löken mjuk i olja i en kastrull. Tillsätt socker och vinäger. Låt koka upp.
3. Kärna ur och hacka chilin. Strimla ingefäran. Skala och tärna äpplena.
4. Lägg chili, ingefära, äpplen och tomater i kastrullen. Låt koka 30 minuter på svag värme.
5. Blanda i russinen. Servera med Bobotie.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar