I fredags skulle jag baka baguetter som jags och Smålänningen skulle ha på tåget upp till Stockholm. Tänkte att jag provar de som Martin Johansson har i sin bok Enklare bröd. Degen sattes som vanligt kvällen innan och såg väldigt fin ut. Men sen kom vi till utbakningen. Jag trodde jag skulle få ett sammanbrott. Degen ville inte alls det som jag ville men efter alla om och men bestämde jag mig ändå att grädda dem. Och resultatet blev fantastisk! Så ge inte upp. Grädda ändå om det blivit något "misslyckat" för det kan bli bra ändå.
Receptet säger:
3 små baguetter
jäst (färsk) 3 g (3 krm)
kallt vatten 300 g (3 dl)
vetemjöl special 390 g (6 ½ dl)
salt 6-9 g (1-1 ½ tsk)
PÅ KVÄLLEN
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl och salt. Rör tills allt blandat sig ordentligt. Degen ska vara ganska lös. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur 8-10 timmar.
PÅ MORGONEN
Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten och en oöm plåt på nedre hyllan. Skrapa ut degen på mjölat bakbord och dra ut den till en kvadrat. Vik ihop degen till ett litet paket, först ovanifrån sen underifrån och sist från båda sidor. Den bör bli ca 25 x 25 cm. Vänd skarven nedåt så håller degen ihop. Strö på lite mjöl och låt jäsa ca 40 min.
Dela degen i tre avlånga bitar och dra ut dem en aning på längden. Vrid 3/4-dels varv och lägg upp på bakplåtspapper. Lägg sedan in pappret på plåten i ugnen, antingen via en skärbräda eller bricka, eller för hand. Lägg några isbitar på den nedre plåten.
Låt stå tills baguetterna fått ordentligt med färg, 15-20 min (eller kolla temp, ca 94-98 grader). De sista 10 min kan man öppna ugnen ett par gånger och släppa ut lite ånga. Ibland behöver man också vända baguetterna mot slutet så att de får fin färg även på undersidan. Ta ut baguetterna och låt svalna på galler.
Tips:
Försök dra ut degen så mycket som möjligt vid utbakning men lägg sedan inget större fokus på att få degen 25 x 25. Man kan också rulla baguetterna i frön eller liknande efter att du snurrat dem 3/4-s varv.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar