söndag 24 april 2011

Mmm frukost!

Såhär i långledigheten passar jag på att baka bröd varje morgon och jag fortsätter i spåret med deg som jäser över natten och inte behöver knådas.
Häromdagen bakade jag ett aprikosbröd. Blev otroligt fint!

1 bröd
torkade aprikoser 100 g (1-1 ½ dl)
färsk jäst 3 g (3 krm)
kallt vatten 300 g (3 dl)
vetemjöl special 240 g (4 dl)
dinkelmjöl fullkorn 120 g (2 dl)
salt 9 g (1 ½ tsk)
nötter , t.ex. hälften hasselnöt och hälften valnöt) 100 g (2 dl) hade inte nötter i brödet och det blev bra ändå


PÅ KVÄLLEN
Hacka aprikoserna grovt. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl och salt. Rör tills allt blandats ordentligt och tillsätt sedan frukt och nötter.Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå över natten eller 8-10 timmar i rumstemperatur.

PÅ MORGONEN
Skrapa ut degen på ett mjölat bakplåtspapper. Rikligt med mjöl ska det vara, gärna vetemjöl. Strö lite mjöl ovanpå degen och rulla den sedan till en ganska hög limpa. Låt jäsa ca 1 timma. Sätt ugnen på 250 g i god tid. Placera en plåt på mittenhyllan och oöm plåt längst ner.

Dra upp pappret med degen på en skärbräda eller en bricka och låt det sedan glida in på den varma plåten. Lägg några isbitar på den nedre plåten. Efter 15 min kan du ta en titt på brödet. Börjar det få lite väl mycket färg kan du sänka till 200 eller 225 grader. Låt stå ytterliggare 15-20 min eller tills brödet har en innertemperatur på 98 grader. Ta ut brödet och låt svalna på galler.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar