onsdag 13 april 2011

Mumsig kyckling

I lördags gjorde vi kyckling i lergryta. Perfekt när man har gäster eftersom den sköter sig själv i ugnen. Det blev en persisk variant den här gången. En titt på receptet ger oss:

4 pers
1 hel kyckling (stor)
4 vitlöksklyftor
1 chilipeppar, finhackad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm gurkmeja
1 krm ingefära
0,5 krm kardemumma
0,5 krm kanel

Till fyllningen:
15 st katrinplommon
0,5 dl russin
4 torkade fikon
3 färska dadlar

1. Blötlägg lergrytan ca 30 minuter. 
2. Blanda ihop fyllningen, fyll kycklingen med den och lägg i lergrytan. Det behövs inget vatten. 
3. Lägg vitlöksklyftor och chili i ler-grytan. Tillsätt salt och övriga kryddor.
4. Ställ lergrytan med locket på i kall ugn och sätt värmen på 200 °C. Låt grytan stå i ca 1 1/2 timma.



Jag serverade kycklingen tillsammans med sallad och en enkel risotto gjord på schalottenlök och avoriris och sen bara smaksatt med salt och peppar. Som sås hade tog jag mango chutney.
I kycklingen ska det även vara 0,5 dl zereshk. Men det fick vi inte tag på. Kunde dock ersättas med torkade lingon, men det hittade vi inte heller. Får bli till nästa gång helt enkelt.
För göra om det kommer vi till att göra. Otroligt gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar