fredag 8 juli 2011

Krosslimpa

Idag var Kicki och Nicklas hos oss på en lunch. Totalt slut på inspiration av vad jag skulle göra så tänkte att det får bli smörgåsar helt enkelt. I värmen orkar man ju inte äta så mycket heller. Tog vad jag hade hemma, gurka, ägg, melon, kaviar, ost och marmelad. Brödet tog jag fram ur frysen, tiden räckte inte till för att baka något.
Brödet blev i alla fall himla omtyckt och här Kicki får du nu receptet:

Krosslimpa
4 bröd

DAG 1
4 dl vatten
1 dl rågkross
1 dl vetekross
1 dl linfrön
1 dl vetekli

Blanda ihop allt i en bunke, täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten eller ca 8 timmar.

DAG 2
5 dl vatten
1 ½ tsk salt
1 dl farinsocker
50 g jäst
1 ½ liter vetemjöl

1. Koka upp vattnet och häll det över blandningen från gårdagen. Låt svalna till 37 grader. Tips är att hälla upp kallt vatten i diskhon och sen ställa bunken där i så blir det 37 grader på ca 10 min.
2. Blanda ner jästen så att den löser upp sig. Rör sedan ner resten av ingredienserna till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Ta upp degen, knåda den snabbt och forma till 4 små limpor. Jäs på plåt i ca 30 min och värm under tiden ugnen till 250 grader.
4. Sätt in limporna, grädda i 5 min och sänk sedan värmen till 200 grader. Grädda ytterliggare 20-25 min eller tills brödets temperatur är 98 grader. Knacka på undersidan av brödet. Låter det ihåligt är det färdigt.
5. Låt svalna på galler.

Lite tips:
Gör gärna brödet på två plåtar och grädda var för sig om du inte har varmluftsugn. Gjorde bara mina på en plåt men de jäste så mycket och gick ihop så de blev inte så snygga.

Skiva brödet och frys in så kan du ta ut så mycket som du behöver. Annars blir det lätt torrt.


Innan gräddning.


Efter gräddning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar