I veckan gjorde jag något himla tjusigt nämligen ugnsbakad lax med rödbetshavre. Annorlunda men gott, lätt att göra då man skalade och hackade rödbetorna innan de kokades vilket gör att det inte skvätter lika mycket. En rätt som passar bra att bjuda på.
Ugnsbakad lax med rödbetshavre
4 pers
5 rödbetor
2 gula lökar
rapsolja
2 dl mathavre av fullkorn
0,5 tärning grönsaksbuljong eller
motsvarade i pulver
5 dl vatten
4 frysta laxfiléer
rapsolja
färsk rosmarin
svartpeppar
1. Sätt ugnen på 170 grader.
2. Lägg den frysta laxen i smord form. Krydda med rosmarin och svartpeppar. In i ugnen cirka 20-25 minuter (kortare tid om det är färsk lax)
3. Skala rödbetorna och löken. Skär i små bitar. Fräs bitarna av rödbetor och lök i rapsolja i en kastrull ett
par minuter.
4. Häll i vatten, buljongtärning och koka 8 minuter. Häll i mathavren och koka ytterligare 12 minuter. Ha locket på hela tiden. Rör om då och då.
5. Om inte vätskan kokat bort så ta av locket och koka bort vätskan. Är det mycket vått får du hälla av
vätskan.
Ärtsallad
4 pers
1,5 dl gröna ärtor (går bra med
frysta)
1 tråg sockerärtor (150 gram)
2 scharlottenlökar
osötad senap, ex dijon.
rapsolja
peppar och lite salt
1. Skär sockerärtorna på längden. Skiva löken.
2. Fräs den i rapsolja på låg värme. Tillsätt sockerärtor och gröna ärtor.
3. Smaksätt med peppar, osötad senap och eventuellt lite salt.
4. Servera tillsammans med laxen och rödbetsröran.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar