onsdag 14 september 2011

Desto längre, desto bättre

Har gjort en del grytor av högrev det sista. Har köpt det då det varit extrapris och då får man mycket, bra och god mat för en liten summa. Senast gjorde jag Nötgryta med plommon. Receptet går utmärkt att dubblera och frysa in.

4 port
600 g benfria grytbitar (högrev eller märgpipa)
1 msk smör eller olja
1 gul lök
1 liten rotselleri
2 morötter
2 vitlöksklyftor
1 paket torkade katrinplommon, 100 g
5 dl kött- eller kalvbuljong
2 msk tomatpué
salt och svartpeppar

TILLBEHÖR
kokt dinkel, bulgur eller quinoa och en grönsallad

1. Skär köttet i lagom stora grytbitar. Bryn köttet i smör eller olja i en stekpanna. Lägg över i en gryta.
2. Skala och hacka löken. Skala och skär selleri och morötter i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken.
3. Bryn lök, selleri, vitlök i lite smör eller olja i en stekpanna och lägg över i grytan. Tillsätt plommon, tomatpuré och buljong, låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
4. Låt köttet koka under lock på svag värme i minst 1 timma. Ju längre desto mörare blir köttet. Tillsätt morötterna ca 5 min före servering.


Ber om ursäkt för den dåliga bilden. Serverade grytan med ris istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar