torsdag 29 september 2011

Jag är inte kräsen av mig

Nej jag är faktiskt inte kräsen av mig när det gäller mat. Jag tycker oftast det enklaste är godast. Okej, till vardags i alla fall. Jag skulle kunna leva på ägg i alla dess former samt havregryn. Vad vore en frukost utan havregrynsgröt?!
Idag blev det som bilden nedan visar, en ugnsomelett med champinjonstuvning. Hur gott? Otroligt gott! Det är en ny favorit och kommer att göras snart igen. Vill du också se om det är en favorit för dig? Kolla då in receptet här:

OMELETT
3 dl mjölk
4 st ägg
½ tsk salt
1 krm vitpeppar

Fin ugnsomelett
4 pers

1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp mjölken och låt den svalna något. Vispa samman äggen, mjölken, salt och peppar i en skål. Se till att alltsammans är ordentligt blandat.
2. Häll smeten i en väl smord stekpanna, gärna med sluttande kanter, ca 18 cm i diameter, eller i en ugnssäker form.
3. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min eller tills omeletten fått guldgul färg och smeten stelnat.
4. Stjälp upp omeletten (om den är gräddad i stekpanna) på ett varmt serveringsfat. Lägg stuvningen på halva omeletten och vik över den andra halvan. Är omeletten gräddad i form hälls stuvningen över.
5. Bjud omeletten med en blandad sallad eller tomater och gurka.

SVAMPSTUVNING
4 pers

1 liter rensad svamp
1-2 msk margarin eller olja
1-2 msk finhackad gul lök
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk och/eller grädde
½ tsk salt
(1 krm vitpeppar)

1. Skär svampen i mindre bitar. Fräs matfettet i en kastrull. Tillsätt svampen och löken.
2. Låt svampen småkoka tills all vätska har kokat in och det doftar från svampen. Strö på mjölet, späd med vätskan lite i taget.
3. Låt stuvningen koka några minuter. Smaka av med salt och eventuellt vitpeppar.

Formen är nyköpt från Balders Hage, 89 kr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar