söndag 25 september 2011

Leifs frukostbröd

I torsdags gjorde jag spenatsoppa, så himla gott! Men till soppa krävs också bröd, helst nybakt. Jag gjorde Leifs frukostbröd (tyvärr, inte svärfarsbröd). Tog dock tranbär istället för gojibär, mest för att vi hade det hemma. Och ett tips är att ersätta russin med torkade tranbär istället för russin eftersom russin är väldigt söta.

Leifs frukostbröd
ca 10 st

25 g jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
½ dl linfrön
2 dl gojibär, eller andra torkade bär
1 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vätskan. Tillsätt salt, linfrö, gojibär, torkad frukt, grahamsmjöl samt nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 30 minuter.
2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta den smidig med resten av mjölet om den är lös. Forma degen till en rulle och skär i 10 bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt dem jäsa i ca
30 minuter.
3. Sätt ugnen på 250°C.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
5. Låt dem svalna på ett galler.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar