måndag 19 september 2011

Mat med anor

Med två bitar fransyska i kylen så provade jag igår på att göra en Slottsstek med en utav dem. Som vanligt ganska smidigt, när det kommer till att laga olika bitar av nöt. Ska dock prova att göra den med högrev någon gång eftersom jag upplever det som ett kött med mindre senor.

Slottsstek
8 pers

1 ½ kg nötinnanlår, fransyska eller rostbiff
2 msk smör
1 tsk salt, 1 krm svartpeppar
1 palsternacka
1 morot
1 gul lök
2 lagerblad
10 hela vitpepparkorn
8 anjosvisfiléer
ca 5 dl vatten att späda med

SÅS
2 dl visp-, mellan- eller matlagningsgrädde
1 krm salt, ½ krm svartpeppar
2 msk svartvinbärsgelé

TILLBEHÖR
Kokt potatis, pressgurka, rårörda lingon eller gelé

1. Bryn köttet väl runt om i en stekgryta. Salta och peppra.
2. Skala palsternacka och morot och skär dem i stora tärningar. Skala löken och skär den i stora bitar.
3. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Lägg ner grönsakerna i grytan och stek sakta utan lock i 15-20 min.
4. Tillsätt ansjovisfiléer, kryddor och slå på vattnet så att det täcker köttet till en tredje del. Låt allt småkoka i 1 1/4-1 ½ timme. Termometern ska visa 75 grader. Ta upp steken.
5. Häll i grädde och koka ihop såsen 3-4 min. Mixa allt med en mixerstav eller matberedare. Späd såsen med buljong om den är för tjock. Smaka av med kryddor och gelé. Såsen ska ha en tydlig köttsmak med en mild antydan på ansjovis.

Skiva köttet och servera med tillbehören.

Bilden är lite suddig. Ett stativ kommer stå min önskelista till jul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar