När man inte vill tillbringa mycket tid vid spisen men ändå är hemma så är grytor himla bra att göra. Det är otroligt tacksamt eftersom det står på spisen och sköter sig självt, ju längre desto bättre. Igår gjorde jag en kaneldoftande köttgryta så var himla god. Grytor är underskattade för köttet man gör det av är väldigt bra kött och det är dessutom himla bra mat att frysa. Jag använde fransyska och jag tycker att den gjorde sig väldigt mycket bättre i gryta än som stek, kokade fyra timmar på grytan så köttet föll isär bara man rörde det, så himla gott!
Kaneldoftande köttgryta
4 pers
800 g högrev eller märgpipa
2 små äpplen
3 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
3 dl rödvin alt matlagningsvin
6 dl vatten
3 hönsbuljongtärningar
2 tsk strösocker
½-1 krm kanel
olja eller smör till stekning
salt, peppar
TILLBEHÖR
Kokt potatis (eller ris)
Smörsteka äppelklyftor (2 äpplen)
fransk senap
svartvinbärsgelé
Sallad
1. Skär köttet i stora bitar. Bryn köttet i omgångar i en stekgryta. Tillsätt 2 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Lägg köttet åt sidan.
2. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Bryn äppelskivor, pressad vitlök och tomatpuré i stekgrytan i 1 msk smör. Tomatpurén ska bli ordentligt brun men inte bränd.
3. Lägg tillbaka köttet och tillsätt vin, vatten och buljongtärningar.
4. Låt grytan småkoka i minst 2 timmar, gärna längre. Smaka av med socker, kanel och ev mer salt.
5. Servera köttgrytan med kokt potatis, smörstekta äpplen, fransk senap och svartvinbärsgelé.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar