Paella
4 pers
2 st kycklingfiléer med skinn1 kg blåmusslor40 st (500 g) färska räkor5 dl avorioris4 dl vittvin4 st bananschalottenlökar4 st vitlöksklyftor1 st citron1 knippe bladpersilja2 kuvert saffran2 st röd paprika1 st stjälkselleri3 dl frysta gröna ärtor1 dl olivolja0.5 msk malen ingefäranormalsaltat smör
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Skrapa av alger och beläggningar på musslorna och sortera ut de som är öppna eller spräckta.3. Hacka hälften av löken och vitlöken grovt. Fräs i olivolja tillsammans med persiljestjälkarna i en kastrull och häll sen i musslorna och vinet.
4. Sätt på locket och låt koka tills musslorna öppnar sig cirka 3-4 minuter. Sila bort vätskan från musslorna i en skål.
5. Hacka resten av löken och vitlöken fint och fräs i olja tillsammans med ingefära och saffran en lite stund. Tillsätt sedan riset. Häll i musselbuljongen och låt koka till riset blir mjukt. Smaka av med salt och peppar.6. Stek kycklingen på skinnsidan i en stekpanna med smör. Salta och peppra och baka den färdigt i ugn på 150 grader.
7. Tärna paprikan och stjälksellerin. Hacka persiljan grovt och skala räkorna.
8. Vid servering: Fräs sellerin och paprikan i smör och blanda sedan i riset, ärtorna och eventuellt lite vatten, smaka av med salt och peppar. Vänd i musslorna och räkorna och lägg upp på ett stort fat.
9. Skär kycklingen i tunna skivor och lägg över riset. Pressad över citron och strö lite hackad persilja.
10. Servera gärna med ett gott bröd till.
Kokta.
Doften, doften!
I pannan.
Snart sprider det sig en smak likt guld i munnen. Himlans gott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar