lördag 8 oktober 2011

Topp fem!

Igår fortsatte jag på mitt lakritstema och gjorde lakritsmarinerat lamm med rödvinssås. Kommentaren från Smålänningen blev "topp 5 bland det godaste du lagat". Himla kul att få en sådan respons. Köttet köpte jag i Sävedalens kötthall. Där såg jag även att de har lakritsgranulat. Varken jag eller Smålänningen kan påstå att det smakade lakrits utan det var nog alla smakerna tillsammans som gjorde det. Rödvinsreduktionen kommer jag göra igen, den kan man ha till så otroligt mycket.
Jag tog dock lite vanlig potatis och rotfrukter istället för sötpotatisen. Tycker att den är lite för söt.

Lakritsmarinerat lamm med rödvinssås
4 personer

600 g lammkotletter
1 tsk lakritsgranulat
1 msk vatten
1 msk soja
1 msk balsamvinäger
1-2 vitlöksklyftor
1 kvist rosmarin
1 dl olivolja
salt
svartpeppar från kvarn

SÖTPOTATIS
2 sötpotatisar
1 vitlök, klyftor med skal
2 msk olivolja
1 knippe ramslök eller en bit purjolök
salt

RÖDVINSREDUKTION
2 dl rödvin
2 ½ msk balsamvinäger
2 msk honung
1 msk mörk köttfond (kalvfond fungerade superb)
½ tsk maizena
1 tsk mjukt smör

TILLBEHÖR
1 dl grekisk yoghurt

1. Rör ut lakritsgranulat i vattnet. Blanda i soja, balsamvinäger och olivolja. Hacka vitlöken och rosmarinen grovt och blanda i.
2. Lägg köttet i en plastpåse och häll i marinad. Knyt ihop påsen och vänd runt den. Lägg in den i kylen cirka 30 minuter. Gör under tiden såsen och sötpotatisen.
3. Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta och skär potatisen i klyftor. Lägg klyftorna på en plåt med bakplåtspapper och vänd klyftorna i olivolja. Lägg på vitlöksklyftorna.
4. Sätt in plåten i ugnen i cirka 20 minuter tills potatisen är mjuk och strö över salt. Fräs ramslöken eller strimlor av purjolök lätt i lite olja och blanda med sötpotatisen.
5. Blanda rödvin i en kastrull tillsammans med balsamvinäger, honung och köttfond. Koka upp och koka ner tills hälften återstår. Red av med maizena utrört i lite kallt vatten och vispa i smöret.
6. Ta ut köttet och häll av marinaden. Stek köttet i smör eller grilla på båda sidor 1-2 minuter. Salta och peppra.
7. Servera köttet med rödvinsreduktion, sötpotatis, rostade vitlöksklyftor och yoghurt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar