onsdag 9 november 2011

Baka lite bröd

Ett nytt favoritbröd har kommit in hos oss. Nämligen "Dinkelbröd". Eftersom jag tycker att ni borde prova att göra det nu så börjar vi med receptet.

Dinkelbröd
(2 bröd)

7 ½ dl vatten, 37 grader
20 g jäst
25 g (1 msk) honung
500 g (8 dl( fullkornsdinkel

15 g (1 msk) salt
500 g (8 dl) dinkelsikt

1. Rör ut jäst och honung i vattnet. Blanda ner fullkornsdinkel och rör om tills alla mjölklumpar lösts upp. Låt jäsa under duk ca 45 min.
2. Tillsätt salt och dinkelsikt. Rör degen väl, den ska bli ganska lös i konsistensen. Låt jäsa övertäckt i 20 min.
3. Sätt ugnen på 250 grader och ställ en långpanna i botten av ugnen. Smörj två bakformar som rymmer 1,5 liter vardera. Fördela degen i formarna så att den går upp ungefär till 2/3 av formen. Strö över lite mjöl och låt jäsa ytterliggare 30 min.
4. Sätt in brödformarna på galler längst ned i ugnen. Häll ½ dl kallt vatten i långpannan. Sänk temperaturen till 200 grader. Baka i ca 35 min eller tills brödets innertemperatur är 98 grader.
5. Knacka loss från formarna och låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar