Idag var jag på kurs på Medborgarskolan som hölls av den otroligt duktiga Maria Blohm. Oj vad jag har lärt mig mycket idag och vad roligt det var. Många myter har dödats och här är några av dem:
- Väg alltid alla ingredienser.
- Lägg i saltet först efter du gjort glutenprov då du arbetar degen.
- Värm aldrig degvätskan till 37 grader. Om du vill ha den lite varm så ska den vara mellan 28-32 grader. Men använd den helst kall, det tar bara lite längre tid för brödet att jäsa.
- Första jäsningen ger smak på brödet så låt den gärna vara lång. Andra jäsningen skapar luftighet i brödet.
- Degen får jäsa i drag. Men den ska inte jäsa under handduk utan ska först sprejas med vatten och sedan täckas med plastfolie alternativt så kokar man upp vatten, ställer in i en kall ugn och sedan in med brödet på en plåt och stänger. Sedan får degen jäsa där inne.
Detta var bara ett av få punkter som jag lärde mig idag. Är verkligen full av inspiration till att baka nu. Lärde mig verkligen så otroligt mycket idag. Tack alla trevliga kursdeltagare och tack Maria för en riktigt härlig dag!
Jag rekommenderar er verkligen att gå kursen, ni kommer aldrig mer vilja äta ett färdigpackat bröd i butik för ni kommer vilja baka er eget, kursen ges igen till våren, för mer info titta här.
Killed all the legends today about how to bake a bread. Been on a course today where I improved my skills in baking bread. I became very inspired so thanks Maria for a brilliant teaching!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar