torsdag 29 december 2011

Citron- och timjankyckling i lergryta

Fick finbesök av Annika från London idag. Och när man får besök är det väldigt skönt att laga mat där man inte behöver stå vid spisen hela tiden. Så idag fick vår gamla goda vän lergrytan komma i tjänst igen. Det blev så mycket som en Citron- och timjankyckling i lergryta. Fördelen med att göra i lergryta är att även om det tar tid så är det otroligt mycket lättare att få kycklingen saftig. Dessutom sköter den ju sig självt i ugnen.

4 port

1 hel kyckling á 1,2-1,9 kg
1 röd chilifrukt
2 morötter
2 palsternackor
2 rödlökar
3 solo-vitlökar eller 12 vitlöksklyftor
½ kruka färsk timjan
färskpressad juice från ½ citron
salt
nymalen peppar
ris/potatis och ev sallad

1. Lägg en stor lergryta med lock i blöt ca 15 minuter.
2. Dela och kärna ur chilin. Skala och skär morot och palsternacka i ca 2 cm stora bitar. Skala och skär rödlöken i klyftor. Skala vitlöken och skär ev i klyftor.
3. Lägg rotfrukter, rödlök och 2 solo-vitlökar eller 8 klyftor i bottnen på lergrytan.
4. Gnid in kycklingen med chilin, 2 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Fyll kycklingen med 1 solovitlök eller 4 klyftor och några timjankvistar.
5. Lägg kycklingen i lergrytan. Lägg på resten av timjankvistarna och chilin. Häll över citronjuicen.
6. Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 200°C. Tillaga kycklingen i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme.
7. Skär ett snitt i den tjockaste delen av kycklingen och kontrollera att klar köttsaft sipprar ut. 

8. Servera med ris/potatis och ev sallad som komplement till grönsakerna från grytan.


Source

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar