4 port
1 hel kyckling á 1,2-1,9 kg
1 röd chilifrukt
2 morötter
2 palsternackor
2 rödlökar
3 solo-vitlökar eller 12 vitlöksklyftor
½ kruka färsk timjan
färskpressad juice från ½ citron
salt
nymalen peppar
ris/potatis och ev sallad
1. Lägg en stor lergryta med lock i blöt ca 15 minuter.
2. Dela och kärna ur chilin. Skala och skär morot och palsternacka i ca 2 cm stora bitar. Skala och skär rödlöken i klyftor. Skala vitlöken och skär ev i klyftor.
3. Lägg rotfrukter, rödlök och 2 solo-vitlökar eller 8 klyftor i bottnen på lergrytan.
4. Gnid in kycklingen med chilin, 2 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Fyll kycklingen med 1 solovitlök eller 4 klyftor och några timjankvistar.
5. Lägg kycklingen i lergrytan. Lägg på resten av timjankvistarna och chilin. Häll över citronjuicen.
6. Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 200°C. Tillaga kycklingen i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme.
7. Skär ett snitt i den tjockaste delen av kycklingen och kontrollera att klar köttsaft sipprar ut.
8. Servera med ris/potatis och ev sallad som komplement till grönsakerna från grytan.
![]() |
Source |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar