måndag 12 december 2011

Guldets gryta

I lördags mitt bland allt flyttkaos så gjorde jag en Beouf Bourguignonne. Det tar ju ingen tid, det sköter ju sig självt. Nu när vi tömmer frys, kyl och skafferi adderade vi även skogens guld, kantareller till grytan. Behöver jag säga att den blev väldigt god?

Kantareller eller inte, jag tycker verkligen att ni ska prova den här delikata grytan.

Beouf Bourguignonne
4 pers

600-800 g benfritt nötkött, t.ex högrev, märgpipa, innanlår, rostbiff
1-1½ msk matfett
1½-2 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk timjan
1 st lagerblad
1-2 st vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
2 dl rödvin
3 dl köttbuljong (tärning+vatten)
1 msk kinesisk soja
8-10 st pärl- eller steklökar
200 g champinjoner
1 paket (140 g) bacon
1-2 msk hackad persilja

1. Putsa och skär köttet i tärningar, 2x2 cm. Värm en stekpanna med matfett. Bryn köttet i omgångar, ej på för hög värme, tills det har fin färg. Lägg över i en stekgryta. Torka ur stekpannan mellan omgångarna.
2. Strö mjöl över köttet. Rör om väl. Krossa vitlöksklyftorna. Salta, krydda med peppar, timjan, lagerblad och vitlök och rör i tomatpurén. Späd under omrörning med vin och buljong. Låt grytan koka upp. Tillsätt soja och sjud grytan på svag värme under lock ca 1½ timma eller tills köttet blir mört. Det kan gärna koka i 4 timmar. Späd ev med mer vätska.
3. Skala löken. Ansa och putsa champinjonerna. Strimla bacon. Bryn lök, champinjoner och bacon i en stekpanna. Lägg över dem i köttgrytan och låt dem koka med de sista 15-20 minuterna.
4. Servera grytan överströdd med persilja till pasta, ris eller couscous. Sallad och brytbröd passar också bra till.

Kantarellerna lade jag i samtidigt med champinjonerna i stekpannan och fräste lite. Hade inget bacon i min gryta men det blev himla gott ändå!

Fina grytan!

Jag älskar pasta och därmed blev mitt tillbehör pasta...


.. Smålänningen älskar dock potatis och det blev hans tillbehör. Både fick som de ville, båda blev nöjda och glada!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar