I lördags var både jag och min kära vän Sofie gräsänkor. En självklar kväll för en dejt helt enkelt. Saltå Kvarn har en kokbok som jag tycker om himlans mycket och däri hittade jag receptet på Kanel- och kardemummabulgur med granatäpple. De föreslog att man kan ha den på julbordet och den skulle passa utmärkt till det men den gjorde sig även finfin som ensamrätt. Tömmer skafferiet nu inför flytten så bulguren tog slut i lördags men använde mig av ris idag istället, och det blev himla bra. Idag var det rara Kicki som kom på en jullunch. Låt er inte avskräckas av den långa ingredienslistan för rätten är väldigt lätt att göra!
4 portioner
4 dl vatten
2 dl bulgur (eller ris)
½ tsk salt
7 gröna kardemummakapslar (eller 3/4 tsk mald kardemumma)
½ rödlök
½ paprika
1 apelsin
1 morot
1 tsk kanel
½ tsk sambal oelek
1/4 dl olivolja
1 granatäpple
1 dl pumpakärnor
ev några kvistar persilja
salt
svartpeppar
1. Lätt vatten, salt och lätt krossade kardemummakapslar i en kastrull (eller malen kardemumma). Koka upp och sjud sedan på svag värme i 10 min. Ställ åt sidan.
2. Skär rödlöken i tunna strimlor och paprikan i små tärningar. Skala apelsinen och skär varje klyfta i fyra-fem bitar. Skala och riv moroten grovt.
3. Blanda bulgur med rödlök, paprika, apelsin och morot. Blanda kanel och sambal oelek med olivolja och blanda ner det i bulguren.Smaka av med salt och svartpeppar.
4. Gröp ur granatäpplet och strö kärnorna över salladen. Rosta pumpakärnorna i en het stekpanna och strö över salladen. Hacka ev persilja och strö över.
Ett alternativ att servera på julbordet kanske? Få in något som inte är så mastigt?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar