torsdag 22 december 2011

Vörtbröd

Är det något som hör julen till så är det vörtbröd tycker jag. Extra gott blir det ju om man bakar det själv. Jag bakar efter ett recept som inte innehåller så mycket socker som de flesta recept gör. Vörtbrödet är ju redan ganska sött i sig självt och med ännu mer socker i form av t.ex. julmust i tycker jag mer att det blir som en efterrätt. Gjorde en omgång igår, men gjorde bara halva satsen och sen gjorde jag en halv sats idag. Så det fungerar alldeles utmärkt att halvera receptet. Gör du degen i maskin så byt ut vetemjölet mot vetemjöl special istället.

Vörtbröd
6 limpor

1 l vatten
100 g jäst
600 g rågsikt
800 g vetemjöl, gärna starkt (alt vetemjöl special om du kör degen i maskin)
2 dl mörk brödsirap
1 dl rapsolja
1 pkt vörtmix eller 30-40 g torr bakmalt
2 tsk salt
3 dl russin
2 tsk pomerans, malen
2 tsk malda kryddnejlikor




1. Lös jästen i degvätskan. Tillsätt kryddor, olja och salt.
2. Knåda i rågsikten och vetemjölet och knåda i tio minuter med degblandare/matberedare. Dubbla tiden om du knådar för hand. Tillsätt salt och russin, arbeta en minut eller två så att salt och russin arbetas in i degen.
3. Låt degen jäsa i täckt med plastfolie i en bunke ca 1-2 timmar, degen ska ha blivit dubbel så stor.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i sex lika stora delar (väg gärna degen så att du får mer exakta delar). Forma till runda stycken, gärna genom runddrivning.
5. Lägg tre limpor per plåt och spraya med vatten. Täck med plastfolie.
6. Låt limporna jäsa till dubbel storlek, 40-60 minuter.
7. Värm ugnen till 250 grader, sätt in plåten och sänk till 200 grader. Grädda bröden i cirka 40 minuter eller tills innertemperaturen är 96 grader. 
8. Låt kallna på galler.


Ett av gårdagens bröd, tog lite deg som fastnat på bakbordet och gjorde ett hjärta.


Dagens skörd som nu ligger och kallnar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar