På kalaset i lördags bjöd jag på en ny kaka. Har lingon i frysen som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med eftersom vi får både lingonsylt av min farmor och farfar och även av Smålänningens föräldrar så det har vi så att det räcker, även om jag tycker om lingonsylt mycket.
Lingon är väldigt fint att ha i och på kakor, blir väldigt dekorativt. Men jag undrar, har ni några tips på hur man kan använda dem i matlagning?
Äppelkaka med kanel och lingon
10 bitar
150 g rumsvarmt smör eller margarin
2 dl strösocker (eller rörsocker)
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk kanel
1 tsk bakpulver
2 stora äpplen (á 150 g)
1 ½ dl lingon, färska eller frysta
- Sätt ugnen på 175°C.
- Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör ytterligare en stund.
- Blanda mjöl, kanel och bakpulver. Kärna ur och riv äpplena grovt. Låt skalet vara kvar. Blanda ner mjölblandningen och äppelrivet i smeten, liksom större delen av lingonen.
- Bre ut smeten i en väl smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter (för 10 bitar). Strö resterande lingon ovanpå. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan är genomgräddad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar