måndag 9 januari 2012

Gul kombination

I fredags provade vi en för oss ny kombination av smaker. Nämligen saffran och apelsin ihop. Vilket visade sig vara en lyckad mix. Har mest använt saffran i fiskrätter förut och inte till fläskfilé men det lär bli mer utav det framöver. Fläskfilén fick nästan en smak som om vi skulle grillat den. Tycker dock att fläskfilé är ett ganska tråkigt kött så nästa gång provar jag hellre att byta ut den mot kyckling. Vi uteslöt även fänkål då det inte är någon favorit hos någon av oss.
Vilket är ert favoritrecept med saffran i?


4 pers


500 g fläskfilé
matfett till stekning
flingsalt
nymald svartpeppar
1 stort fänkålsstånd
1 apelsin
0,5 g saffran 
0,5 dl färskpressad apelsinjuice
2 st vitlöksklyftor, pressade
2 msk pernod, kan uteslutas


TILLBEHÖR
Potatismos
Sallad


1 Ta fram köttet i god tid så att det inte är kylskåpskallt. Putsa filén fri från senor och hinnor. Sätt ugnen på 200 grader.
2 Bryn filén runtom i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en ugnsfast form.
3 Skär fänkål och apelsin i klyftor och lägg runt köttet.
4 Blanda saffran, apelsinsaft och vitlök. Ringla saffransdressingen över köttet och fänkålen.
5 Stek i mitten av ugnen tills köttet är genomstekt (eller har en innertemperatur på 72 grader) och fänkålen mjuk, cirka 25 minuter. Ös ett par gånger under tiden. Flambera eventuellt.
6 Flambering: Ta ut formen. Stäng av fläkten. Droppa pernod över köttet. Tänd på.





Upplägget ser väldigt tråkigt ut men vi var utan vatten i köket onsdag-fredagkväll så vi fick göra det enkelt eftersom vi inte hade så mycket rent porslin.

Source: Kreativa drömmar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar