onsdag 4 januari 2012

Osmakligt blev smakligt

Idag debuterade jag i att stycka en kyckling. Men det gick bra, det såg ganska osmakligt ut men resultatet blev ju bra. En kycklinggryta med tomatsås och dillgremolata resulterade det i. Enkel trots den långa ingredienslistan. Enligt mamma och pappa som var på middag var det det godaste jag bjudit på. Kul!

Kycklinggryta med tomatsås och dillgremolata.
4 pers

1 hel kyckling (ca 1,3 kg)
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili, t.ex. spansk peppar
1 msk smör
1 tsk salt
2 msk olivolja
½ tsk dillfrön
1 dl torrt vitt vin
1 paket passerade tomater (500 g)
1 dl vatten
2 msk konc kycklingfond
1 msk honung
1 dl stora gröna oliver med kärnor

GREMOLATA
1 citron
2 vitlöksklyftor
1 dl finhackad dill

TILLBEHÖR
ris
sallad

1. Stycka kycklingen i 6-8 bitar. Ansa och skär purjolöken i ca 3 cm breda bitar. Skala och skiva vitlöken. Kärna ur och strimla chilin.
2. Bryn klycklingbitarna runt om i smör och olivolja i en stekgryta. Krydda med salt. Ta upp kycklingen och stek purjolöken, vitlök, chili och dillfrön i grytan tills de fått lite färg.
3. Lägg tillbaka kycklingen och häll på vinet. Låt det puttra in och häll sedan på tomater, vatten, fond och honung. Låt koka på medelvärme under lock ca 30 min, tills kycklingen är genomkokt.
4. Gremolata: Skölj citronen noga i ljummet vatten och riv skalet. Skala och hacka vitlöken. Blanda citronskal, vitlök och dill.
5. Lägg oliverna i grytan före servering. Strö över gremolatan. Servera med ris och sallad.

Bild: Kreativa drömmar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar