fredag 6 april 2012

Broder Maximilians surdegsbröd



När jag var på kurs i surdegsbakning så fick vi ett recept på ett bröd som broder Maximilian från Franciskusgården kommit på. Oerhört nyfiken på detta så påbörjade jag i onsdags processen med brödet. Väldigt enkelt, så låt dig inte avskräckas av den långa tiden som degen ska vila.


Broder Maximilians surdegsbröd

2 stycken

Dag 1
1 liter vatten
75 g surdeg
125 g krossade rågkärnor
125 g solrosfrön
125 g linfrö
125 g grovt rågmjöl
2 msk salt
500 g vetemjöl

Dag 2
250 g vatten
600 g grovt rågmjöl

Dag 1
Alla ingredienser blandas ihop. Det här receptet går bra att baka utan maskin. Blanda tills konsistensen på degen är jämn.
Täck över med plastfolie och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

Dag 2
Tillsätt vattnet och rågmjölet. Arbeta degen väl. Fördela degen i två smorda formar (ca 2 l). Degen ska täcka två tredjedelar av formen.
Låt jäsa i 4-6 timmar, tills degen når kanten av formen.
Ställ ugnen på 200 grader. Grädda i en timme och trekvart i nedre delen av ugnen.

Låt svalna inlindade i bakdukar. Bröden är färdiga att skäras nästkommande dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar