Jag har hittat mitt sätt att göra köttbullar på. Först så steker man dem bara lite lätt i en stekpanna, sedan lägger man dem i en ugnssäker form och till sist svisch in i ugnen i 10 minuter. Kalas! Detta fick jag lära mig igår när jag gjorde Dinkelköttbullar ur Saltå Kvarns kokbok "maten brödet kakorna". Låt oss titta på receptet.
Dinkelköttbullar
4 personer
2 dl dinkelflingor
1 ½ dl öl
500 g nötfärs
1 tsk salt
svartpeppar
1 gul lök
1 ägg
2 msk persilja
1 tsk torkad oregano
1 vitlöksklyfta
smör/olja att steka i
1.Sätt ugnen på 225 grader. Skala och finhacka löken, fräs den mjuk och låt den svalna.
2. Blanda flingor och öl i en skål och låt det svälla en stund. Blanda färsen med ägg, persilja, oregano, pressad vitlök, salt och svartpeppar i en bunke. Rör ihop färsblandningen med dinkelflingorna och lökhacket och forma 8-10 stora köttbullar.
3. Bryn dem gyllenbruna i en panna och flytta över dem till en ugnsfast form, Efterstek i ugnen ca 10 min tills de är genomstekta.
4. Servera med lingonsylt, klyftpotatis och sallad.
Blev en ganska mustig smak på köttbullarna med tanke på ölet. Tyckte smaken blev aningen för bitter men det var himla gott med dinkelflingor i. Kommern absolut göra om det här, om än lite modifierat. Vi tog vad vi hade hemma och serverade med köttbullarna med potatismos och kokt sparris vilket fungerade superb.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar