Igår blev det något himla fräscht till middag. Smaker jag inte trodde fungerade tillsammans. Därför är det så himla roligt att laga mat efter nya recept. Dels för att man lär sig nya saker men även för att om man jämt slänger ihop något bara så tycker jag det tenderar till att smaka ungefär likadant hela tiden.
Apelsin- & basilikalax med mangosalsa
4 portioner
APELSIN- & BASILIKALAX
2 1/4 dl apelsinsaft
1 msk finrivet apelsinskal
en näve hackad färsk basilika
3 msk honung
1 tsk sambal oelek
1 tsk malen spiskummin
1 tsk nymalen svartpeppar
½ tsk salt
4 vitlöksklyftor
4 laxfiléer (med eller utan skinn)
1. Blanda alla ingredienser i en stor skål eller återförslutningsbar plastpåse. Täck över eller förslut och ställ i kylskåp i 8 timmar eller över natten.
2. Sätt ugnen på 200 grader (om du inte grillar den). Ta upp laxen ur marinaden och låt rinna av. Koasta marinaden.
3. Olja in grillgallret och grilla laxen i cirka 5 minuter på varje sida, beroende på tjocklek. Alternativt lägg laxen i ugnsfolie i en ugnssäker form och täck med ugnsfolie och baka laxen i ugnen.
4. Servera laxen med mangosalsa, ris och eventuellt gräddfil.
MANGOSALSA
1 liten rödlök, finhackad
3/4 dl limesaft
2 stora mogna mangofrukter, skalade, urkärnade och hackade
1 röd paprika, tärnad
1 vitlöksklyfta, pressad
3/4 dl apelsinsaft
1 jalapenopeppar, finhackad
salt och nymalen svartpeppar efter smak
1. Blanda lök och limesaft i en skål. Låt vila i 15 minuter.
2. Tillsätt de övriga ingredienserna. Blanda med lätt hand.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar