lördag 9 juni 2012

Tiramisu enligt säsong

En utav bakverken jag gjorde till dagens kalas och även bjöd på till mina arbetskamrater igår var Rabarbertiramisu. Att döma av reaktionerna så gick det hem. Kalasbra är också att man kan förbereda det hela dagen innan. Nå, vad väntar vi på? Här kommer receptet:

6-7 portioner

3/4 dl starkt kallt kaffe, gärna espresso
ev mandel- eller kaffelikör
ca 15 savoiardikex

RABARBERKOMPOTT
300 g rabarber
4 msk socker
1 tsk potatismjöl

OSTKRÄM
3 äggulor (spara vitorna)
1 ½ dl florsocker
2 tsk äkta vaniljsocker
1 burk mascarponeost, 250 g
ca 1 ½ dl turkisk yoghurt
3 äggvitor

1. Skölj och skala rabarbern till kompotten om den är grov. Skiva rabarbern och sjud med sockret på svag värme under lock tills rabarbern mjuknat. Rör ut potatismjölet i lite vatten och tillsätt i en stråle under omrörning. Ta genast kastrullen från värmen. Låt kallna.
2. Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker poröst. Vispa ner mascarponeost och yoghurt till en jämn massa. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner i mascarponekrämen.
3. Blanda kaffe med ev likör. Täck botten på en pajform eller ugnsform med hälften av kexen och droppa över kaffeblandningen. Bred på hälften av rabarberkompotten och täck med halva mängden mascarponekräm. Varva en gång till och sist ett lager mascarponekräm.
4. Sikta ev över kakao och ställ i kyl minst 4 timmar, gärna över natten. Garnera med några späda rabarberstjälkar och/eller lite av kompotten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar