söndag 1 juli 2012

Asta styr upp oss via telefon

"Det luktar riktig söndagsmiddag nu. Så som det kan göra hemma hos mamma och pappa" säger Smålänningen. Kul att höra! Idag vågade vi oss på att göra egna revben (för att hänvisa till föregående inlägg om saker i säsong så är ju inte kött i säsong direkt utan då blir det istället vad som är kampanjvaror hos butikerna). Asta, Sveriges antagligen äldsta mästerkock (utsedd av mig och Smålänningen) var i alla fall inspirationen till dagens middag. Så ett samtal till Bodafors blev det, jag dyra och goda råd och sen var det bara att sätta igång. Fy sjutton vad gott det blev alltså! Och potatisarna är inte vilka som helst heller. De plockade vi ur vår balja på balkongen. Närodlat i allra högsta grad.

Kokta revben med sås, potatis och kokta morötter samt broccoli
4 portioner

1,5 kg revben (tjocka)
7-8 katrinplommon
1 gul lök
1 äpple
1 stor morot
vitpeppar, salt
vetemjöl
kalvfond
vispgrädde att reda såsen med

TILLBEHÖR
Kokta morötter och blomkål
Potatis

1. Skär bort stora synliga fettbitar från revbenen och dela köttet i mindre bitar. Bryn i omgångar i smör i en stekpanna och lägg över i en stekgryta. Även benbitarna ska med. Salta och peppra.
2. Häll på vatten så att det inte bränner. Klyfta ett äpple och en lök. Dela moroten i bitar. Lägg i allt i grytan tillsammans med katrinplommonen. Låt det koka under lock i ca 2 timmar.
3. Ta upp köttet och red såsen med vetemjöl och vispgrädde. Addera fond för att få en djupare smak.
4. Servera med morötter, blomkål och potatis.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar