onsdag 24 oktober 2012

En klassiker

Idag blev det en klassiker till middag. Nämligen oxrullader. Freestylade dock lite och gjorde ugnsbakade rotfrukter (vad annars?!) till istället för kokt potatis, pressgurka och lingonsylt. Gott var det i alla fall. Nästa gång blir det med ädelost som fyllning. Namnam!

OXRULLADER

4 port
ca 600 g lövbiff
2 krm svartpeppar
tandpetare
smör till stekning
2–3 dl oxbuljong av 1 tärning

Fyllning:
1 stor gul lök
100 g rimmat fläsk i skivor
Sås:
3 dl steksky
2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
1 tsk kinesisk soja
salt, peppar
Servering:
kokt potatis
haricots verts
inlagd gurka
lingonsylt

1. Fyllning: Skala och finhacka löken. Fräs den genomskinlig i smör i en stekpanna. Späd med lite vatten efter hand under stekningen. Skär bort svålen på fläsket och strimla det. Bryn fläsket för sig. Blanda det sedan med löken. Det ska vara ca 2/3 lök och 1/3 fläsk.
2. Lägg ut lövbiffarna och peppra. Lägg fyllningen på biffarnas kortsida och rulla ihop så att rulladerna blir korta och tjocka. Fäst med tandpetare.
3. Bryn rulladerna runtom i smör i en stekpanna. Lägg över efter hand i en gryta och ta bort tandpetarna. Häll på buljongen och efterstek på låg värme under lock 45–50 min.
4. Sila och mät upp 3 dl sky, tillsätt vatten om det behövs. Rör ut mjölet i grädden och vispa ner den i skyn. Låt såsen koka några minuter. Tillsätt soja och smaka av med salt och peppar. Lägg i rulladerna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar