måndag 14 februari 2011

En fin kombo

Hoppas att ni har en fin alla hjärtans dag vänner!
Här har vi precis ätit förrätt och varmrätt. Vi bestämde att göra något enkelt eftersom vi tycker att vi är ganska duktiga på vardagsmys. T.ex. som att köpa hem någon god frukt och ha till tv-myset.

Men det blev förrätt, varmrätt och efterrätt idag i alla fall.
Och menyn såg ut enligt följande:

Förrätt
Plock av grönsaker, melon och prosciutto

Varmrätt
Ugnsbakad lax med lök och russin

Efterrätt
Fruktsallad

Efterrätten är inte förtärd än men det andra var kalas. Laxen var fantastisk så jag rekommenderar er att göra den.

En titt på receptet och vi ser:

Ugnsbakad lax med lök och russin
4 pers.

4 st portionsfiléer lax
3 morötter
2 tsk färsk riven ingefära
1 tsk malen kanel
½ tsk mald peppar
salt

Lökröra
2 dl russin, gärna sultan
6 gula lökar
3 msk olja
1 tsk malen kanel
½ tsk färsk riven ingefära
1 tsk harissa
1 tsk salt

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Gör först lökröran: lägg russinen i blöt i vatten ca 15 minuter.
  3. Skala och skiva löken, fräs den glansig och mjuk i olja i en panna. Lägg i de avrunna russinen och kryddorna, rör om och späd med lite vatten. Låt röran puttra i några minuter. Dra bort pannan från plattan.
  4. Skala och skiva morötterna tunt. Det är viktigt att morötterna skivas tunt, så att de hinner mjukna i ugnen.
  5. Bred ut morötterna i en smord liten långpanna. Blanda ingefära, kanel, peppar och lite olivolja. Salta på laxskivorna och gnid sedan in dem med kryddblandningen. Lägg dem på grönsaksbädden i långpannan.
  6. Lägg laxröran över laxskivorna. Häll lite vatten i pannan och koka ur. Häll sedan vattnet runt grönsakerna i formen. Sätt in formen mitt i ugnen och stek 20-25 minuter eller tills fisken är genomstekt. Stektiden beror på fiskskivornas tjocklek.
  7. Servera med ris.
Rätten gick väldigt smidigt att göra och min lax var inte riktigt tinad men det gjorde inget eftersom den då bara stod inne lite längre i ugnen. Tog ut laxen när innertemperaturen var 55 grader och då var den perfekt.
En mycket god rätt som passar som bjudrätt eftersom det är något annorlunda.


Var svårt att få till en bra bild. Ska fixa något stativliknande.
Men det var godare och finare i verkligheten.




Förrätt


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar