Igår insåg jag och Smålänningen att vi inte hade något bröd hemma till frukost. Så efter vårt restaurangbesök blev det en sväng till Ica där det bl.a. inhandlades bröd. Men har man vant sig vid hembakt är det inte samma sak att köpa förpackat bröd i en påse även om det valda brödet innehöll linfrön, var osötat osv. Undantag är givetvis när man köper bröd på konditorier eller bagerier. Eller Ica's mörka ciabattafralla.
Vi tar en titt även på detta recept
Grova rågkakor
16 st
50 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
2 tsk salt
2 msk olja
2 msk brödsirap
7 dl grovt rågmjöl + ca 6 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, salt, olja och sirap. Blanda om. Arbeta in det mesta av mjölet till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt 30-40 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Rulla ut den till en längd och dela i 16 st bitar. Forma dem till bullar. Platta ut dem till runda bullar och platta sedan ut till små runda kakor, ca 8-10 cm i diameter.
Nagga dem och lägg dem på bakplåtspapper på plåt. Låt dem jäsa övertäckta tills de är lätta och porösa, ca 30 min. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
Grädda bröden i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är genomgräddade, ca 10 min. Låt dem kallna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar