Frukosten är nästan precis uppäten. En sen sådan, bara det är lyx. Inte nog med att det var en sen frukost så hade vi nybakta frallor. De jäste över natten och sen bara in i ugnen och vips så doftade det bröd i lägenheten och munnen fick en härlig smakupplevelse.
Vi tar oss en titt på receptet:
Nattjästa dinkelbröd med morot och pumpabröd
ca 10 st
3 dl vatten, 37 grader
1/4 paket färsk jäst, ca 12 g
1 tsk salt
1 msk olja
5-5½ dl vetemjöl
1 dl grovt dinkelmjöl
1 dl pumpakärnor
½ dl riven morot
1. PÅ KVÄLLEN: Rör ut jästen med lite av vattnet. Blanda i resten av vattnet, olja, salt och så mycket mjöl att det blir en ganska lös deg. Jäs degen i ca 20 min (utan att vara övertäckt).
2. Baka ut den på mjölat bakbord till bullar och lägg glest på en plåt med bakplåtspapper. Ställ den i kylen över natten utan att täcka över bröden.
3. PÅ MORGONEN: Sätt ugnen på 250 grader och ta ut plåten ur kylskåpet. Sätt in bullarna i mitten när ugnen blivit varm och grädda i ca 15 min.
4. Låt svalna lite på galler utan bakduk.
Tips: Öppna luckan efter ca halva tiden och spruta in lite vatten för att få en knaprig yta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar