söndag 13 mars 2011

Finaste hittills

Lyxen av frallor till frukost är oemotståndlig. Humöret av att baka egna fortsatte även till igår. Så igår kväll började jag förbereda lite och imorse vaknade Smålänningen till doften av nybakt bröd.
Resultatet blev mycket bra. Otroligt fina och poriga inuti. Går bra att frysa.

Receptet kommer ur Martin Johanssons bok "Enklare bröd". Hans blogg hittar ni här.
Mängden har jag angett i båda vikt och volym. Jag bakar alltid efter vikt och temperatur. Då blir det mer exakt.

Solrosbullar
8-10 bullar
                                                          
färsk jäst, 3 g eller 3 krm
kallt vatten 300 g eller 3 dl
rågsikt 390 g eller 6 ½ dl
salt 6-9 g eller 1-1 ½ tsk
honung 20 g eller 1 msk
solroskärnor till utbakning

1. PÅ KVÄLLEN: Blanda degen. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan övriga ingredienser. Rör tills allt blandat sig ordentligt. Degen ska vara lös men inte rinnig. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur 8-10 timmar.
2. PÅ MORGONEN: Skrapa ut den lösa jästen på mjölat bakbord och dra ut den till en långsmal rektangel. Vik ihop degen en gång på längden så att den blir ungefär som en baguette. Pensla med vatten och strö på rikligt med solroskärnor och lite rågsikt. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten.
3. Dela degen i 4-5 cm långa bitar och lägg på bakplåtspapper. Låt pappret glida in på plåten via en skärbräda eller bricka, sänk värmen direkt till 250 grader och låt bröden stå ca 15-20 min. Kolla temperaturen, den ska vara 96-98 grader i mitten av brödet. Ta ut bröden och svalna på ett galler.

Tips: Degen är lite kladdig men det gör inget. Och de ser inte så bra ut innan de kommer in i ugnen men det rättar till sig i ugnen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar