söndag 20 mars 2011

Jobb-fika


Kardemumma- och banankaka med bär

I fredags var det Smålänningens tur att ha med sig fika till jobbet. Bakade den här kakan som mottogs med värme.

12 bitar

1 msk hel kardemumma
100 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
1 ägg
1,5 dl mjölk
1 dl gräddfil
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 banan
2 dl lingon

smör och pärlsocker

1. Sätt ugnen på 175°. Stöt kardemumman fint i mortel. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ägget.
2. Rör i mjölk och gräddfil. Blanda mjöl, kardemumma, bakpulver, vaniljsocker och salt och rör ner i smeten.
3. Häll hälften av smeten i en smord form beströdd med pärlsocker. Skala och skiva över bananen. Strö över lingonen(hallonen) och häll på resten av smeten. Strö över rikligt med pärlsocker.
4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 50 min tills kakan fått fin färg och släpper kanterna. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 min innan den lossas från formen och får kallna på galler.


Innan andra lagret med smet ska på.

Precis uttagen från ugnen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar