En titt på receptet ger oss:
25 st frallor
125 g torkade fikon
1½ dl hela linfrön
3 dl kokande vatten
1 pkt (50 g) färsk jäst
3 dl vatten, 37 grader
2 msk olja
2 tsk salt
ca 1,6 liter lantbrödsmjöl 4 sädesslag
- Skär bort skaften från fikonen och hacka dem. Lägg fikon och linfrön i en bunke och häll på det kokande vattnet samt blanda om. Låt blandningen svalna till 37 grader.
- Rör ut jästen i det 37-gradiga vattnet och häll det i bunken med linfrön och fikon. Blanda i olja och salt samt tillsätt det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig (jag körde 5 min i maskin så 10 min för hand).
- Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Rulla ut den till en lång längd och dela den i 25 bitar. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt dem jäsa under duk ca 30 min. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
- Grädda bullarna i mitten av ugnen tills de har fått fin färg och är genomgräddade, ca 8-10 min eller har en temperatur på 98 grader. Spruta gärna in vatten efter halva tiden för att få en skorpa.
- Låt kallna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar