tisdag 26 april 2011

Frön!

Helgens sista hembakade bröd blev Skivat rostbröd. Det blev himla bra. Lätt att göra också. Tips är att skära det innan man fryser in det så kan man ta ut portionsbitar.

1 bröd

färsk jäst 3 g (3 krm)
kallt vatten, 300 g (3 dl)
vetemjöl special 390 g (6 ½ dl)
salt 9 g (1 ½ tsk)
solroskärnor 25 g (½ dl)
linfrö 10 g (1 msk)
sesamfrö 10 g (1 msk)
solroskärnor, linfrön och sesamfrön till utbakning

PÅ KVÄLLEN
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl, salt och frön. Rör tills allt blandats ordentligt. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå över natten eller 8-10 timmar i rumstemperatur.

PÅ MORGONEN
Smöra en brödform (1 ½ liter) och strö solroskärnor, linfrön och sesamfrön (ungefär lika mycket som du hade i degen) på ett bakbord. Skrapa ut degen på fröna, dra ut den till en kvadrat och vik sedan ihop den en gång på mitten så att de nya fröna hamnar på på utsidan. Lägg degen i formen och täck med en handduk, låt jäsa ca 1 timma. Sätt ugnen på 250 grader i god tid innan brödet jäst klart. Sätt ett ugnsgaller strax under mitten och en oöm plåt nederst.

Sätt in formen på gallret och lägg några isbitar på den nedre plåten. Efter 15 min kan du sänka värmen till 200 grader och låt brödet stå ytterliggare ca 20 min eller tills det uppnått 98 grader. Ta ut brödet, vänd det ur formen och låt det svalna på ett galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar