måndag 25 april 2011

Mera frukt till frukost

Här kommer ytterliggare ett recept på ett bröd som jag gjorde nu under ledigheten. Rågisar heter brödet.
Tips om man vill ha 3 g jäst är att trycka in ett kryddmått i jästen så att det fylls, så har du ett kryddmått.

8-10 små bröd
färsk jäst 3 g (3 krm)
kallt vatten 300 g (3 dl)
vetemjöl special 180 g (3 dl)
rågmjöl 120 g (2 dl)
solroskärnor 50 g (1 dl)
linfrö 20 g (2 msk)
russin 50 g (1 dl)
salt 9 g (1 ½ tsk)

PÅ KVÄLLEN
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Rör tills allt blandats ordentligt. Degen ska vara ganska lös. Täck bunken med lock eller plastfilm och låt stå över natten eller i rumstemperatur 8-10 timmar.

PÅ MORGONEN
Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten och en oöm plåt nederst. Klicka ut degen till 8-10 bitar på ett bakplåtspapper. Peta ner de russin som sticker upp, strö över lite rågmjöl och lägg över en handduk. Låt jäsa 30-40 min.

Dra upp bakplåtspappret på en bricka eller skärbräda. Låt det sedan glida in på den heta plåten. Lägg några isbitar på den nedre plåten. Sänk temperaturen till 250 grader och låt stå tills bröden fått fin färg, ca 20-25 min eller tills innertemperaturen är 98 grader. Ta ut bullarna och låt svalna på galler.

Brödet är otroligt lätt att baka eftersom man bara behöver klicka ut degen. Kanske inte det godaste vi ätit för det var liter mer kompakt än de senaste bröden jag gjort men smaken är ju som baken så det passar säkert någon annan bättre. Prova och dela med dig hur det gick!


Efter utbakning

Redo att äta!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar