lördag 23 april 2011

Glad påsk!

Rätten har inte något alls att göra med påsk men den är ju otroligt gul så det passade ändå. Jag tyckte om det men Smålänningen gjorde det inte alls, han föredrar chilienska köttbullar istället som påminner om frikadeller. Vi pratar om Per Morberg frikadeller i curry. Ganska mycket disk var väl ett minus enligt mig dock. Men prova så får ni ge mig era synpunkter vettja!

4 pers

400 g kalvfärs (vi använde dock nötfärs)
3/4 dl ströbröd
2 dl mjölk
2 gula lökar (en till färsen och en till buljongen)
olja till stekning
1 ägg
1 ½ tsk salt
svartpeppar
1 bit morot
5 pepparkorn
1 lagerblad

Currysås
1 gul lök
1 äpple
2 msk smör
3 msk curry
3-4 msk vetemjöl
5 dl buljong från frikadellerna
salt och peppar

1. Låt ströbrödet svälla i mjölken i ca 20 min.
2. Hacka löken och fräs den i lite tills den fått färg. Låt den svalna lite och blanda den med färsen och ägget i en bunke. Rör ner ströbrödsblandningen lite i taget. Tillsätt salt och peppar. Arbeta samman smeten väl.
3. Forma smeten till köttbullar.
4. Koka under tiden upp 3-4 liter vatten i en kastrull (jag fick bara i 2 liter men det räckte).
5. Skala och skiva löken och moroten och lägg ner tillsammans med kryddorna i kastrullen. Lägg också ner köttbullarna. Låt koka 8-10 min.
6. Ta upp frikadellerna med en hålslev, spara buljongen.
7. Skala och hacka löken och äpplet till currysåsen.
8. Smält smöret i en stekpanna och fräs lök och äpple tillsammans med curryn. Pudra över mjölet under omrörning.
9. Sila buljongen från frikadellerna och rör ner 5 dl buljong i såsen. Låt koka 5-6 min på låg värme. Smaka av med salt, peppar och eventuellt med mer curry. Lägg i frikadellerna och låt dom bara värmas upp igen.
10. Servera med ris och sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar