Igår hade vi lite folk hemma på fika så då bakade jag en Butterkaka. Resterna fick följa med till mitt respektive Smålänningens arbete idag. Och den var omtyckt! Så här kommer receptet:
Butterkaka i långpanna
ca 24 bitar
50 g jäst för söta degar
2 dl standardmjölk, 3 %
200 g mjukt smör
3/4 dl strösocker
2 ägg
10-11 dl vetemjöl special
½ tsk salt
FYLLNING 1
4 dl vaniljkräm
FYLLNING 2
200 g smör
1 ½ dl strösocker
1-2 msk kanel
PENSLING OCH GARNERING
1 ägg
florsocker
1. Börja med att klä en långpanna, ca 25x40 cm med bakplåtspapper.
2. Smula ner jästen i en stor bunke. Värm mjölken till 37 grader. Häll den över jästen och rör tills jästen löst sig.
3. Klicka i det riktigt mjuka smöret. Kör i micron ca 15 sek om det inte är helt mjukt.
4. Blanda i socker, ägg och mjöl.
5. Arbeta degen med degkrokar eller i maskin 8-10 min.
6. Tillsätt saltet och arbeta degen några min till.
7. Låt degen jäsa under bakduk på varm plats ca 40 min. Under tiden gör du fyllningarna.
8. FYLLNING 1: Gör vaniljkrämen enligt förpackningen så att det blir 4 dl. Ställ sedan den kallt.
9. FYLLNING 2: Rör mjukt smör, socker och kanel till en smet.
10. När degen jäst färdigt, ta ut 1/3. Kavla ut den biten till en platta med samma yta som bakformen, 25x40 cm. Lägg den tunna degplattan i formen. Bred vaniljkrämen över.
11. Kavla ut resten av degen till en ca 60x30 cm stor degplatta. Bred fyllning 2 över ytan och fulla ihop från långsidan.
12. Skär rullen i 24 bitar. Lägg bitarna på högkant i vaniljkrämen, ganska tätt ihop. Pensla med uppvispat ägg.
13. Låt butterkakan jäsa utan bakduk på varm plats ca 40 min. Sätt ugnen på 200 grader.
14. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låta kakan svalna och pudra florsocker över innan du skär upp den.
Många punkter att göra men inte alls jobbigt eller svårt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar