Bakar ju bröd flera gånger i veckan. Ofta blir det nattjästa (kan med fördel göra degen innan man går till jobbet och baka ut när man kommer hem) bröd, recepten finns ju redan här varav jag inte skriver om varje gång jag bakar. Bara då jag gör nytt eller förändrar.
Senast jag bakade blev det ett Durumbröd. Blev riktigt fint, jag tycker att ni ska prova så här kommer receptet.
1 bröd
färsk jäst 3 g (3 krm)
kallt vatten 300 g (3 dl)
durumvetemjöl 90 g (1 ½ dl dl)
vetemjöl special 300 g (5 dl)
salt 9 g (1 ½ tsk)
PÅ KVÄLLEN
Blanda degen. Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl och salt. Rör tills allt blandats ordentligt. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur 8-10 timmar.
PÅ MORGONEN
Baka ut brödet. Sätt ugnen på 250 grader med en plåt i mitten och en oöm plåt på nedre hyllan. Strö sedan rikligt med durumvetemjöl på en bakhandduk och skrapa försiktigt ur degen ur . Dra ut den till en kvadrat och vik sedan övre långsidan mot mitten och sedan upp den undre långsidan så att skarven hamnar på mitten. Vänd degen så att skarven hamnar nedåt. Vik handduken löst över brödet och låt jäsa i ca 40 min.
Baka av brödet
Vänd över degen på en bit bakplåtspapper så att skarven hamnar uppåt. Låt pappret med brödet glida in på den heta plåten via en skärbräda eller bricka och lägg några isbitar på den nedre plåten. Efter 15 minuter öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt att vädra ungefär var femte minut tills brödet stått inne 30-35 min eller tills brödet uppnått en innertemperatur på 98 grader. Du kan när som helst sänka temperaturen till 200 eller 225 grader om du tycker att brödet börjar få lite väl mycket färg.
Ta ut brödet och låt svalna på ett galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar