lördag 18 juni 2011

Pizza night

Pizza två fredagar i rad. Kanske ska införa det som en tradition? När jag jobbade som au-pair i London var det Pizza night varje fredag. Då fixade vi till en djupfryst pizza från Pizza Express. Goda för att vara djupfrysta.
Men hemma hos mig och Smålänningen är det hembakade pizzor som gäller. Otroligt goda!
Här kommer receptet:

Pizzadeg
4 port

1/4 dl pkt jäst
1 tsk flytande honung
1 tsk salt
2 ½ dl vatten, 37 grader
2 ½ msk olivolja
5 dl vetemjöl + ½ dl till utbakning

Tomatsås
6-8 pizzor

2 vitlöksklyftor
½ liten gul lök
½ röd chili
1 msk olivolja
½ krossade tomater
1 msk tomatpuré
½ msk strösocker
1 ½ dl vatten
nymald svartpeppar
salt

1. Börja med degen. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt honung, salt och lite av vattnet och rör om tills jästen har lösts upp. Tillsätt resten av vattnet och olivoljan. Rör ner vetemjölet, lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Bearbeta degen ordentligt, ca 5 i maskin eller 10 min för hand. Låt jäsa ca 45 min under bakduk.

2. Koka under tiden tomatsåsen. Hacka vitlök, gul lök och chili fint. Häll olivoljan i en kastrull och hetta upp på medelvärme. Fräs lök och chili någon minut och tillsätt sedan resten av ingredienserna förutom salt. Koka upp och låt sjuda i ca 30 min eller tills vätskan kokat in och såsen fått en tjockare konsistens. Rör om då och då. Smaka av med salt.

3. Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i 2-4 bitar och knåda dem lite lätt. Kavla ut till tunna pizzabottnar. Lägg på tomatsås och valfri "fyllning".

4. Ställ in pizzorna i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Baka i 10-12 min eller tills pizzorna är genombakade och fått fin färg. Servera genast.

Frys in ev deg som blir över. Jag lade den i en plastpåse och bara stoppade in den i frysen. Tog sedan ut den från frysen och lade i rumstemperatur på morgonen och använde degen på kvällen. Fungerade utmärkt.


Gör gärna en dubbel sats av tomatsåsen. Den är riktigt god och går även bra att använda i t.ex. köttfärssås.


Degen är för övrigt ganska lös så bli inte rädd om du behöver tillsätta en hel del mjöl vid utbakning än vad som står.


Min pizza

Smålänningens pizza

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar