Men hemma hos mig och Smålänningen är det hembakade pizzor som gäller. Otroligt goda!
Här kommer receptet:
Pizzadeg
4 port
1/4 dl pkt jäst
1 tsk flytande honung
1 tsk salt
2 ½ dl vatten, 37 grader
2 ½ msk olivolja
5 dl vetemjöl + ½ dl till utbakning
Tomatsås
6-8 pizzor
2 vitlöksklyftor
½ liten gul lök
½ röd chili
1 msk olivolja
½ krossade tomater
1 msk tomatpuré
½ msk strösocker
1 ½ dl vatten
nymald svartpeppar
salt
1. Börja med degen. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt honung, salt och lite av vattnet och rör om tills jästen har lösts upp. Tillsätt resten av vattnet och olivoljan. Rör ner vetemjölet, lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Bearbeta degen ordentligt, ca 5 i maskin eller 10 min för hand. Låt jäsa ca 45 min under bakduk.
2. Koka under tiden tomatsåsen. Hacka vitlök, gul lök och chili fint. Häll olivoljan i en kastrull och hetta upp på medelvärme. Fräs lök och chili någon minut och tillsätt sedan resten av ingredienserna förutom salt. Koka upp och låt sjuda i ca 30 min eller tills vätskan kokat in och såsen fått en tjockare konsistens. Rör om då och då. Smaka av med salt.
3. Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i 2-4 bitar och knåda dem lite lätt. Kavla ut till tunna pizzabottnar. Lägg på tomatsås och valfri "fyllning".
4. Ställ in pizzorna i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Baka i 10-12 min eller tills pizzorna är genombakade och fått fin färg. Servera genast.
Frys in ev deg som blir över. Jag lade den i en plastpåse och bara stoppade in den i frysen. Tog sedan ut den från frysen och lade i rumstemperatur på morgonen och använde degen på kvällen. Fungerade utmärkt.
Gör gärna en dubbel sats av tomatsåsen. Den är riktigt god och går även bra att använda i t.ex. köttfärssås.
Degen är för övrigt ganska lös så bli inte rädd om du behöver tillsätta en hel del mjöl vid utbakning än vad som står.
Min pizza |
Smålänningens pizza |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar