tisdag 16 augusti 2011

Bröd bröd bröd

Älskar verkligen bröd. Skulle kunna leva på det. Till soppan jag skrev om igår gjorde jag ett bröd ur Saltå Kvarns kokbok. Just detta hette Lingonbröd. Bli inte rädd för att det står dag 1 och dag 2. Brödet behöver inte knådas, det är superenkelt.
Receptet ger oss:

4 bröd

DAG 1
4 dl ljummet vatten
1 dl vetekross
1 dl rågkross
3 tsk salt
2 ½ dl lingonsylt
1 ½ dl russin
1 dl linfrön
1 dl vetekli
3 tsk kummin

Blanda ihop allt i en bunke, täck över den och låt stå över natten.

DAG 2
50 g jäst
5 dl vatten
1,8 liter dinkelsikt

1. Koka upp vattnet och häll det över blandningen från dag 1. Låta det svalna till 37, eller fingervarmt.
2. Blanda ned jästen och se till att den löser sig. Tillsätt mjölet och blanda till en kladdig deg.
3. Forma degen till smala längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4. Låt dem jäsa i 45 min under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Grädda brödet längst ned i ugnen ca 30 min. Eller när temperaturen är 98 grader.

Mums!


Brödet efter jäsning.


Färdigt!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar