fredag 7 oktober 2011

Med en enkel tulipan på bemärkelsedan..

.. ja ha den äran ja ha den äran vi gratulerar!
Igår fyllde min underbara pappa 58 år och vad ger man till en farsgubbe som har nästan allt? Jo! Lakritsknäckebröd, pastiller gjorda av riktig lakrits och egengjord müsli. Det blev en liten födelsedagsfika där jag även gjort morotsbröd.

Lakritsknäckebröd kan tyckas låta lite udda, och visst är det så, men det är himla gott. Knäckebrödet hintar bara om en smak av lakrits så jag tycker absolut att ni ska prova! Lakritsgranulat köpte jag från Chokladbutiken i Stockholm, fast från deras webbshop då. I Göteborg såg jag även att det finns på Bräutigams som ligger i Haga och på Frölunda Torg.

Lakritsknäckebröd
4 knäckebröd, stora som en ½-1 ugnsplåt

2,5 dl lättmjölk, kall (fungerar även med grön mjölk)
1 msk honung
1 msk rapsolja
10 g jäst
½ tsk salt
2 tsk lakritsgranualat
2 dl grovt rågmjöl
4 dl vetemjöl

1 Rör ut mjölk, honung, olja, jäst, salt och lakrits i en bunke.
2. Arbeta in rågmjöl och sedan vetemjöl lite i taget. Täck över degen med lock eller plastfolie och lägg i ugnen ca 30 min.
3. Sätt ugnen på 225 grader. Dela upp degen i 4 lika stora bitar, pudra över lite grovt rågmjöl och kavla ut till plåtstora rektangulära kakor.
5. Lägg kakorna på en plåt klädd med bakplåtspapper och nagga med en gaffel. Strö eventuellt över lite extra lakritsgranulat.
6. Grädda kakorna 5-7 min eller tills de börjar få färg i kanten. Låt kakorna svalna på galler utan bakduk.




På bilden syns även morotsbröd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar