måndag 21 maj 2012

Kyckling med frisk smak

Med en härlig örtträdgård på balkongen vill man ju bara använda alla dessa härligheter hela tiden. Igår var det rosmarinen som fick ge sitt till. Gårdagens middag blev apelsin- och rosmarinkyckling. En fräsch rätt, vi använde en hel färsk kyckling och det blev kanon. Hel kyckling är absolut godast, den blir så mycket saftigare.



Apelsin- och rosmarinkyckling
4 pers

1200 g hel kyckling eller kycklingdelar med ben, t ex klubbor, lår
2 apelsiner
3 vitlöksklyftor
1 kruka färsk rosmarin
2 msk olivolja
2 tsk flingsalt
svartpeppar efter smak

1 Sätt ugnen på 225 grader. Riv skalet från en av apelsinerna. Skala vitlöksklyftorna och repa bladen från hälften av rosmarinen. Lägg det på en stor skärbräda tillsammans med flingsaltet. Hacka allt så att det blir ett härligt doftande strössel.
2. Dela kyckling om den är hel i bitar. Gnid in kycklingdelarna med strösslet och lägg över i en ugnsform. Kläm över saften från apelsinen du rev skalet från. Skär den andra apelsinen i klyftor och peta ner mellan kycklingdelarna. Ringla över lite olja och peppra ordentligt. Stek mitt i ugnen 25-30 min.
3. Prova om köttet är klart genom att göra ett snitt i den tjockaste delen. Köttet ska inte vara rosa och klar köttsaft ska sippra ut när det är färdigt.
4. Garnera med färska rosmarinkvistar och servera med pasta, potatis eller ris samt sallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar