söndag 20 maj 2012

Lyx till frukost

Köpte boken Bröd från Brunkebergs bageri av Heléne Johansson förra veckan. Och i torsdags blev det premiärbak ur boken; Grova rågfrallor.
Otroligt goda, luftiga och känns inte alls grova.

Grova rågfrallor
15 frallor

450 g vatten
250 g rågsurdeg
10 g jäst
650 g vetemjöl special (alternativt vetemjöl med hög proteinhalt)
125 g grovt rågmjöl
15 g brödsirap
20 g havssalt
100 g blötlagd torkad och hackad frukt, t ex mango, russin, aprikoser eller färsk hackad (kan uteslutas)
pumpakärnor eller andra kärnor, frön eller havregryn till topping

1. Blanda samtliga ingredienser utom saltet och frukten. Arbeta degen i hushållsmaskin i ca 10 min eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet och frukten och arbeta ytterliggare i 3-5 min. Låt degen vila i bunken 30 min.
2. Forma en lång rulle av den och skär den i 15 bitar. Doppa ena snittsidan av degbitarna i topping och lägg frallorna på två plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
3. Sätt ugnen på 250 grader. Om du låtit frallorna jäsa i kylen över natten tar du ut dem samtidigt som du sätter på ugnen. Känns de inte färdigjästa kan de behöva stå en halvtimme i rumstemperatur.
4. Ställ in frallorna i mitten i ugnen och grädda dem 12-15 min.
5. Låt bröden svalna på galler.

Source: Kreativa drömmar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar