fredag 6 juli 2012

Meat free Tuesday

Det är lyx att ha en karl som står klar med middagen när man kommer hem efter träning. Det hände mig i tisdags. Bra träning med fantastiska Sofie och sen hem och Smålänningen har fixat mat. Lyxig och bra tisdagskväll! Tisdagens middag blev kikärtsbiffar med limecréme. Kul variation till Falafel.

Kikärtsbiffar med limecréme
4 portioner

400 g konserverade kikärtor
½ purjolök (den gröna delen)
½ rödlök
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad färsk basilika
2 msk hackad färsk bladpersilja
1 ägg
1 dl riven västerbottensost
1 tsk salt
½ krm vitpeppar
½ dl skalad sesamfrön
2 msk olivolja

LIMECRÈME
2 dl turkisk yoghurt eller créme fraiche
1 lime
1 vitlöksklyfta
2 tsk flytande honung
salt och svartpeppar

1. Gör fröst limecrémen: Häll yoghurten i en skål. Riv limeskalet och pressa ur saften över yoghurten. Tillsätt finhackad vitlök och rör om. Rör ner honung och smaka av med salt och peppar.
2. Skölj kikärtorna i vatten och låt dem rinna av. Lägg kikärtorna i en matberedare och mixa någon minut.
3. Finstrimla purjolök. Skala och finhacka rödlök och vitlök. Blanda kikärtsmoset med purjolök, rödlök, vitlök, basilika, bladpersilja, ägg, ost, salt och peppar. Tillsätt eventuellt lite vatten om färsen blir torr.
4. Forma färsen till biffar och vänd dem i sesamfrön. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek biffarna på medelvärme i några minuter på varje sida. Servera med limecréme.
















Foto: Kreativa drömmar

1 kommentar: