torsdag 12 juli 2012

Paj till fint besök



Igår var tre av mina härliga arbetskamrater hemma på besök. Blev en chokladkolapaj med lingon. Att den kan förberedas dagen innan är något som jag älskar!

Chokladkolapaj med lingon
12-15 bitar

100 g smör
1/2 dl strösocker
2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
1 1/2 dl vispgrädde
50 g Smör
1 1/2 dl ljus sirap (eller samma mängd socker)                 
200 g mörk choklad, ca 40% kakaohalt
1 1/2 dl lingon

SERVERA MED
vispgrädde

1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8 – 10 min tills den har fått fin färg. 
2. Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme ca 10 min. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank. 
3. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar eller över natten. Servera med lättvispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar