Igår var tre av mina härliga arbetskamrater hemma på besök. Blev en chokladkolapaj med lingon. Att den kan förberedas dagen innan är något som jag älskar!
Chokladkolapaj med lingon
12-15 bitar
100 g smör
1/2 dl strösocker
2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
Fyllning:
1 1/2 dl vispgrädde
50 g Smör
1 1/2 dl ljus sirap (eller samma mängd socker)
200 g mörk choklad, ca 40% kakaohalt
1 1/2 dl lingon
SERVERA MED
vispgrädde
1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8 – 10 min tills den har fått fin färg.
2. Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme ca 10 min. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank.
3. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar eller över natten. Servera med lättvispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar