tisdag 4 september 2012

Äggröra i ny form

Idag bjöd Smålänningen mig på något himla gott, Äggröra med blomkål och bacon som serverades med en tomatsallad.

4 portioner

1 blomkålshuvud, cirka 800 g
3 ägg
1 ½ dl färskriven ­parmesanost
2 msk olivolja 1+1
250 g bacon, skuren i bitar
1 finhackad vitlöksklyfta
½ msk finhackad färsk timjan
1 dl strimlad basilika
salt och svartpeppar

1. Bryt sönder blomkålshuvudet  i buketter och koka dem i lättsaltat ­vatten, i 3-4 minuter. Passa dem noga så att de inte blir överkokta.
2. Vispa upp äggen med parmesanost och timjan i en skål, salta och peppra.
3. Värm olivolja (1 msk) i en stor stekpanna och fräs baconbitarna och vitlöken på medelvärme i 3-4 minuter. Lägg i blomkålsbuketterna och sänk värmen. Häll i ägg- och parmesansmeten och rör ­sakta med en träsked. Fortsätt att röra tills smeten flockar sig men håller sig ­krämig.
4. Ställ pannan åt sidan och rör i ­olivolja (1 msk) och basilika. 

TOMATSALLAD
4 portioner

6 tomater
1 stor rödlök
2 msk olivolja


1. Skala och skiva rödlöken tunt.
2. Salta lökskivorna ganska rikligt och lägg i en sil. saltet drar ur en hel del av det beska.
3. Dela tomaterna och gräv bort sörjan av kärnor inuti. Den ger ingen mak, utan gör bara salladen rinnig.
4. Skär tomathalvorna i remsor och lägg upp på ett fat.
5. Spola saltet av löken och skaka av så mycket vatten som möjligt.
6. Sprid löken över tomaterna. peppra lätt och droppa över olivoljan.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar